• Lorem ipsum

Highball of Lowball glas

28 Oct 2021

Zoals gezegd bestaan cocktailglazen er in alle soorten en maten. In deze blog zullen wij ons vandaag richten op het verschil tussen een Highball glas en Lowball glas. Naast een Coupe, zijn deze twee glazen de meest gebruikte soorten voor cocktails. Het spreekt voor zich, dat de Highball een hoog glas en de Lowball een laag glas is.
De Highball wordt vaak gebruikt voor cocktails met veel milliliters aan dranken. Doordat dit glas hoog en breed is, past er namelijk veel in. Meestal gaat het bij Highball cocktails om cocktails met twee ingrediënten: een sterke alcoholische drank met een flinke hoeveelheid frisdrank. Denk hierbij aan een Dark & Stormy, waar bruine rum met ginger beer in zit. Het type cocktail in een Highball glas wordt vaak geshaket in een shaker, of geroerd in het glas. Wat ook in een Highball geserveerd wordt, is natuurlijk de populaire Mojito. Met blanco rum, limoensap, suikersiroop, munt en limoen.  Hoe je een Mojito zelf thuis kan maken lees je hier!
De Lowball wordt vaak gezien als het 
glas dat voor whisky met daarbij wat ijsblokjes gebruikt wordt. Echter, zijn er nog veel andere soorten cocktails die in een Lowball glas zitten. Denk hierbij aan de: Vodka Greyhound, Negroni, White Russian, maar bijvoorbeeld ook de bekende Moscow Mule kan gemaakt worden in een Lowball glas. Er wordt vaak voor een Lowball gekozen, wanneer een cocktail niet erg veel milliliters in het drankje heeft zitten. Meestal wordt het type cocktail in een Lowball in het glas gebouwd.

Origineel wordt dit type glas ‘rocks glas’ of ‘Old Fashioned glas’ genoemd. Dit omdat het glas oorspronkelijk als whisky glas met ijsblokjes (on the rocks) is ontstaan. De naam Lowball kwam pas nadat de Highball is ontstaan. Toen dacht men: dit is gewoon een kleinere versie van de Highball, en zo werd het ‘Old Fashioned glas’ de Lowball.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »